Escoles bressol pels núvols

Les retallades del govern fan que els consistoris es decantin per apujar el preu a les famílies
Els ajuntaments rebran 300 euros menys per plaça per al curs actual
La puja superarà el 30% en alguns casos

 

Era qüestió de temps. Alcaldes,escoles bressol i famílies ja havien alertat que la tisorada en l’aportació de la Generalitat a les llars d’infants desembocaria en un augment generalitzat de les quotes. I així ha estat. Les retallades han asfixiat encara més les ja malmeses hisendes locals i,davant d’aquesta situació,els ajuntaments tenien dues opcions:carregar part del sobrecost als pares o reduir el nombre de places d’escola bressol. La majoria dels consistoris ja han tret la calculadora i han fixat noves tarifes a l’alça,de manera que la falta de finançament del govern obligarà també les famílies a gratar-se la butxaca per acabar de cobrir els 5.000 euros anuals que val de mitjana una plaça d’escola bressol municipal. És el cas de Reus,on el rebut que paguen els pares s’incrementarà fins a un 34% el curs vinent,és a dir,entre 50 i 80 euros. El consistori,però,fixarà bonificacions en funció de criteris econòmics i familiars.

 

Les retallades del govern en aquesta etapa educativa –dels 0 als 3 anys– van començar l’estiu passat,quan la seva aportació va passar de 1.800 a 1.600 euros per alumne i curs,una rebaixa que ja va fer que molts ajuntaments es decantessin per apujar el rebut a les famílies. Fa dues setmanes,la consellera d’Ensenyament,Irene Rigau,va admetre que la Generalitat –que paga a curs vençut– no podia mantenir l’aportació de 1.600 euros pel que fa al curs actual,tot i el compromís adquirit amb les entitats municipalistes. I ara els consistoris –titulars de la majoria de les llars d’infants públiques– s’hauran de conformar amb 1.300 euros,gairebé un 28% menys del que van rebre per al curs 2009-2010. La subvenció destinada a les escoles de música,d’altra banda,també es tornarà a reduir i quedarà en 230 euros per alumne.

 

Pel que fa al curs vinent,la Generalitat vol aplicar un nou sistema de finançament i ja no pagarà una quantitat fixa als ajuntaments. El govern tindrà en compte la realitat socioeconòmica dels municipis a l’hora de fer la seva aportació –que no superarà els 1.300 euros– i vol que les quotes que paguen les famílies –fixades pels consistoris– variïn en funció de la seva renda. Una tarificació que ja han decidit aplicar alguns municipis,com ara Sabadell,que ha optat per implantar-la després que la Generalitat decidís eliminar enguany les beques destinades a les llars d’infants.

 

Incertesa en el món local

 

La reacció de les entitats municipalistes a la darrera retallada anunciada pel govern no s’ha fet esperar. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) denuncien que la reducció de l’aportació de la Generalitat a 1.300 euros “malmet encara més les finances de molts ens locals”,que no tenien prevista la tisorada i ara hauran d’assumir la diferència entre l’aportació anunciada inicialment pel govern i la que rebran finalment. Les mesures que ha anunciat Ensenyament han generat “preocupació i incertesa” en el món local i les entitats municipalistes han demanat una reunió urgent amb el Departament per “consensuar els criteris necessaris per fer sostenible el sistema de llars d’infants municipals amb el menor perjudici per als ajuntaments i les famílies”. Tot seguit resumim les mesures que han adoptat algunes de les grans ciutats del país per fer front a les retallades aplicades en aquest nivell educatiu,que abans finançaven a terços govern,ajuntaments i pares.

 

Barcelona

 

El proper curs,les famílies pagaran 296 euros mensuals,27 euros més (un 9%). El preu inclou els 172 euros d’escolarització i els 124 del servei d’alimentació,que és opcional. Malgrat la puja,els pares estaran pagant un terç del preu de les places,ja que es preveu que el consistori assumeixi la major part de la retallada del govern (finançarà com a mínim el 52% del cost). En funció de la situació econòmica de les famílies,l’Ajuntament preveu bonificacions que cobriran entre el 30 i el 90% del cost de la plaça que han de pagar els pares. Pel que fa a les escoles de música,els preus s’apugen de forma global un 10%,segons el nivell.

 

Sabadell

 

Ha aprovat una escala de bonificacions per al curs vinent–tarifació social– en funció dels ingressos familiars,que implicarà diferents quotes entre 82 i 200 euros,quan fins ara se’n pagaven 165. Una mesura idèntica a l’aplicada a l’escola d’art Illa i a l’escola de música i conservatori. En el cas dels estudis reglats de música,els increments poden superar el 300% i el govern local vol buscar fórmules per repartir costos amb municipis veïns –molts alumnes no són de Sabadell– o crear un sistema de beques o microcrèdits.

 

Terrassa

 

Les quotes es van incrementar ja un 8% al gener. L’escolarització ha passat de 165 a 185 euros al mes i el servei de menjador de 140 a 165. El preu de l’escola d’art i el conservatori ha augmentat un 12%.

 

Sant Cugat

 

El rebut augmentarà només un 3,8%,ja que l’aportació del consistori s’apropa al 60% del cost per plaça. La quota serà de 246 euros mensuals,amb sistema de bonificacions. A l’escola de música els preus s’apugen un 11,3%,un augment que s’eleva al 20% en el cas dels cicles formatius de l’escola d’art.

 

Granollers

 

Va augmentar un 20% el preu que paguen les famílies al gener i no preveu tornar a pujar les quotes per al curs vinent.

 

Mataró

 

Només s’aplicarà la pujada de l’IPC,després que el govern en minoria de CiU no pogués tirar endavant un augment del 22% de les quotes dels pares. Serà el consistori,doncs,qui haurà d’assumir la retallada de la Generalitat.

 

Badalona

 

No ha quantificat l’augment dels preus,però l’alcalde,Xavier Garcia Albiol,s’ha reunit amb les famílies i els ha comunicat que l’increment pot superar els 50 euros mensuals,segons els pares. Ara,estan pagant 122 euros mensuals pel servei bàsic.

 

Tarragona

 

L’Ajuntament aportarà 100 euros més per plaça,mentre que les famílies hauran de pagar una quota de 245 euros mensuals (5 més,amb el servei de menjador). El preu de l’escola de música es podria apujar fins a un 25%.

 

Valls

 

L’aportació municipal creixerà un 20%,mentre que el preu que paguen les famílies passarà de 121 a 146 euros (25 euros més).

 

Reus

 

El preu de l’escolarització s’apujarà un 34% i les famílies abonaran entre 50 i 80 euros més el curs vinent. Per exemple,les que portin els seus fills vuit hores a l’escola bressol,pagaran 314,5 euros,quan la quota actual és de 234,5. El consistori crearà subvencions en funció de criteris econòmics i situacions familiars.

 

L’Hospitalet

 

L’Ajuntament va incrementar la quota de les escoles bressol un 14,73% el gener passat,xifra que es va elevar fins al 23% en el cas de l’escola de música.

 

Castelldefels

 

L’increment de les quotes per al curs vinent oscil·larà entre els 44 euros de la mitja jornada i els 53 euros de la sencera. En aquest últim cas,la puja s’afegirà als 275 euros que estan pagant ara els pares,incloent-hi els àpats.

 

Vilafranca

 

Les quotes que abonen els pares s’apujaran un 3%. El preu del servei de menjador passarà de 38,20 a 55 euros,amb un 30% de bonificació per a les rendes més baixes.

 

Vilanova i la Geltrú

 

El rebut mensual que paguen les famílies s’encarirà un 10% el curs vinent i passarà de 169 a 187 euros,18 més. Tot i l’increment,el consistori assumirà la major part de la retallada del govern.

 

Lleida

 

El preu de l’escolarització passarà de 84 a 94 euros al mes (jornada sencera) i el del servei de menjador de 143 a 148 euros. El consistori,però,preveu bonificacions.

 

La Seu d’Urgell

 

Les famílies assumiran el cost del servei,amb bonificacions en funció de la renda i el municipi d’empadronament. Hi haurà pares que poden arribar a pagar el doble,però d’altres seguiran abonant la mateixa quota.

 

Vic

 

La quota mensual d’escolarització passarà de 168,5 a 195,5 euros.

 

Sant Celoni

 

En general,les quotes s’incrementaran un 8% per al curs vinent,tot i que en els serveis esporàdics només s’aplicarà la pujada de l’IPC. Pel que fa al servei de matí,hi haurà una pujada del 22%,ja que es vol potenciar un ús intensiu dels equipaments.

 

Cornellà

 

No ha quantificat encara l’augment de les quotes,però en el cas de la jornada sencera (incloent-hi el servei de menjador) les famílies podrien pagar uns 80 euros més el curs vinent.

 

Tàrrega

 

L’Ajuntament duplicarà les taxes de les llars d’infants. La quota d’escolarització serà de 115 en el cas de l’horari de matí i de 140 euros per a la jornada sencera. Pel que fa al servei de menjador,s’està negociant la seva externalització per estalviar.

 

Vielha

 

Congelarà els preus. L’Ajuntament manté que pot fer front a la retallada reduint despeses,ja que no considera just castigar més les famílies amb un augment de les quotes.


Anar a la font de l’article
Blog d’entreteniment amb notícies curioses i interessants de tot el món. Videos,fotos,articles,humor,forums,enquestes. També et portem l’actualitat del que passa al Garraf amb notícies de Sant Pere de Ribes,Sitges,Vilanova i la geltrú,Olivella,Canyelles. Videos,fotos,articles,humor,forums,enquestes. Actualitat social,informació Ajuntament Ribes,organitzacions,entitats i clubs de Sant Pere de Ribes.


Deja un comentario

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><strike><strong>noticies sant pere de ribes. transports sant pere de ribes. allotjaments sant pere de ribes.telefons sant pere de ribes.ajuntament sant pere de ribes.directori sant pere de ribes.on menjar a sant pere de ribes. on dormir a sant pere de ribes. que fer a sant pere de ribes. on anar a sant pere de ribes. metges sant pere de ribes. restaurants sant pere de ribes. bar sant pere de ribes. ambulatori sant pere de ribes. ajuntament sant pere de ribes. immobiliarias sant pere de ribes. cliniques sant pere de ribes. locals sant pere de ribes. escoles sant pere de ribes. festa major sant pere de ribes. granjes sant pere de ribes. concert sant pere de ribes. monuments sant pere de ribes.discoteques sant pere de ribes. centre comercial sant pere de ribes. tot el que vols saber de la poblacio ho tens aquí. municipi del garraf.história sant pere de ribes. televisio sant pere de ribes. seguros sant pere de ribes. dentistes sant pere de ribes. policia sant per de ribes. mossos sant pere de ribes. can coll sant pere de ribes. decathlon sant pere de ribes. roquetes i sant pere de ribes.Sant Pere de Ribes se encuentra situado a la parte meridional del macizo del Garraf,que a la vegada representa el extremo sur de la Cordillera Litoral,en una zona donde el relevo se suaviza y forma una depresión de sedimentos cuaternarios,con una serie de colinas y elevaciones que configuran el paisaje:el Pedrell (75 m),el monte de las Prubelles (168 m),la peña del Obispo (200 m),la colina de las Codines (206 m),el Fondo del Infierno (211 m),la Sabina (215 m),el monte de la Llebreta (238 m),el plan de Jorba (250 m),el monte de los Sumidors (285 m),la peña Riscla (308 m) y el Montgròs (elevación máxima del término municipal con 359,2 m)[2],situado al noroeste,el cual hace de línea divisoria con Canyelles.El terreno del término de Sant Pere de Ribes es básicamente arcilloso,formado por la descomposición d las rocas calcáreas de las colinas de las cercanías,sobre todo del Montgròs. La riera de Ribes ha ido escavant este terreno arcilloso y ha formado las llamadas timbes,entre las cuales destacan las de Santo Pau,can Fontanals,can Coll,can Cuadros de la Timba,can el Escolà y el Ralet.En la zona de ponente,entre el núcleo de Bajo-Ribes y la masía de can Climent,hay arena del Mioceno,llamada sauló,una de las riquezas naturales del municipio,que se utiliza por la fabricación de vidrio,cerámica,cemento y fundición en general,entre otras aplicaciones.[modifica]Rieras y torrentesLos cursos de agua que recorren el municipio no traen agua de manera permanente,sino que dependen del régimen de lluvias característico de la Mediterránea.Por el término municipal transcurre la riera de Ribes,formada por la confluencia de varios torrentes y rieras,entre las más destacadas la riera de Vilafranca,que es el tramo superior de la riera de Ribes,o sea,desde su nacimiento en les Cabanyes hasta llegar a Sant Pere de Ribes;la riera de Begues,que tiene su origen a la población de Begues y recibe buena parte de las aguas del macizo del Garraf;la riera de Jafre,que recibe también buena parte de las aguas del macizo del Garraf;el torrente del Espluga,que recibe las aguas procedentes del Montgròs,máxima elevación del municipio.Al límite de los términos de Sant Pere de Ribes,Canyelles y Vilanova i la Geltrú,nace el torrente de la Piera que,antes de desembocar en la playa de Santo Cristòfol de Vilanova i la Geltrú recibe,entre otros,las aguas del torrente de la Terrosa,que a su vez recoge las de Solers,Xoriguera y la Sierra.[modifica]ClimaLa comarca del Garraf pertenece en la zona del clima mediterráneo litoral. Este clima se caracteriza por los veranos secos y cálidos,y los inviernos húmedos y templados. Es un clima suda,en el cual influyen dos factores muy importantes:el mar,que suaviza las temperaturas,y las montañas del macizo,que aíslan la zona de la influencia de las temperaturas más bajas y frías del interior.A pesar de esto,entre los municipios de la comarca se puede hacer una diferenciación entre los términos costeros (Sitges,Sant Pere de Ribes,Vilanova i la Geltrú y Cubelles) y los del interior (Olivella y Canyelles),debido a la diferencia de altitud,que hace que los municipios de interior tengan temperaturas más bajas,entre 20 C y 3 0 C menos,y una mayor pluviositat.El hecho que los veranos sean secos es característico de este clima y es debido a la presencia,en esta época del año,de altas presiones subtropicals. Las lluvias se concentran,normalmente,en los meses de primavera y otoño. La media anual de la comarca es de 533 l/m2 y los días de lluvia son aproximadamente unos 70. Estas lluvias a menudo son torrenciales y ocasionalmente provocan riadas. Aunque los veranos acostumbran a ser secos,son características de este clima las tormentas repentinas de verano,muy violentas y,a veces,acompañadas de granizadas,rayos y truenos.El vientos predominantes en la zona son el mediodía (S) y el garbí (SW),que son vientos de mar,con una importante concentración de humedad,aunque también soplan vientos de tierra como el mistral (NW). La alternancia de estos vientos evitan que snoticies sant pere de ribes. transports sant pere de ribes. allotjaments sant pere de ribes.telefons sant pere de ribes.ajuntament sant pere de ribes.directori sant pere de ribes.on menjar a sant pere de ribes. on dormir a sant pere de ribes. que fer a sant pere de ribes. on anar a sant pere de ribes. metges sant pere de ribes. restaurants sant pere de ribes. bar sant pere de ribes. ambulatori sant pere de ribes. ajuntament sant pere de ribes. immobiliarias sant pere de ribes. cliniques sant pere de ribes. locals sant pere de ribes. escoles sant pere de ribes. festa major sant pere de ribes. granjes sant pere de ribes. concert sant pere de ribes. monuments sant pere de ribes.discoteques sant pere de ribes. centre comercial sant pere de ribes. la primera població en tenir un drac de 3 caps.história sant pere de ribes. televisio sant pere de ribes. seguros sant pere de ribes. dentistes sant pere de ribes. policia sant per de ribes. mossos sant pere de ribes. can coll sant pere de ribes. decathlon sant pere de ribes. roquetes i sant pere de ribes.noticies sant pere de ribes. transports sant pere de ribes. allotjaments sant pere de ribes.telefons sant pere de ribes.ajuntament sant pere de ribes.directori sant pere de ribes.on menjar a sant pere de ribes. on dormir a sant pere de ribes. que fer a sant pere de ribes. on anar a sant pere de ribes. metges sant pere de ribes. restaurants sant pere de ribes. bar sant pere de ribes. ambulatori sant pere de ribes. ajuntament sant pere de ribes. immobiliarias sant pere de ribes. cliniques sant pere de ribes. locals sant pere de ribes. escoles sant pere de ribes. festa major sant pere de ribes. granjes sant pere de ribes. concert sant pere de ribes. monuments sant pere de ribes.discoteques sant pere de ribes. centre comercial sant pere de ribes. és una població tranqui·la de 15mil habitants.história sant pere de ribes. televisio sant pere de ribes. seguros sant pere de ribes. dentistes sant pere de ribes. policia sant per de ribes. mossos sant pere de ribes. can coll sant pere de ribes. decathlon sant pere de ribes. roquetes i sant pere de ribes.